Bra att veta om JUS
Föreningen En samfällighet är ett effektivt och rättsäkert sätt för skötsel, underhåll och förnyelse av föreningens gemensamma anläggningar t ex vägar, grönområden, vatten & avlopp, hamn mm. Hur samfälligheten sköts och förvaltas framgår av stadgarna.
Samtliga fastighetsägare inom området har andel i samfälligheten och har därför ett gemensamt ansvar för den gemensamma trivseln, skötseln, ekonomin samt att betala årsavgift och delta på städ- och arbetsdagarna.
Årsstämma En gång per år, söndag efter Kristi himmelsfärd, har föreningen sin årsstämma då föreningens ekonomi, förvaltning och långsiktiga planering redovisas och styrelse väljs. Samtliga boende är välkomna och varje fastighet har en röst. Alla föreningens medlemmar kan lämna motioner till styrelsen innan stämman.
Kallelse till föreningsstämman sker postalt, via e-mail till dem som anmält sin e-postadress och via hemsidan senat 14 dagar före stämman.
Protokoll från föreningsstämman ska finnas tillgängligt genom postalt utskick.
Styrelsen Det är styrelsens uppgift att verkställa stämmans beslut och löpande ansvara för föreningens förvaltning och skötsel. Styrelsen har 5-6 protokollförda möten per år. Se mer om styrelsen och dess sammansättning under organisation.
Vägar & Trafik Samfälligheten är ”enskild väghållare” och ansvarar för drift och underhåll av områdets enskilda vägar. Underlaget grus har valts för att behålla den speciella karaktär en grusväg utgör. Det innebär fortlöpande underhåll efter häftiga regn och mycket trafik speciellt i juli månad.
Föreningen genomför vid behov förbättringar som dikning, fungerande avvattning, röjning, kantslåtter mm utan onödig belastning på miljön. Föreningens upphandlade ”vägmästare” håller vägen i god kondition genom regelbunden sladdning och reparation vid behov.
Vintertid utförs viss snöplogning när snödjupet är över 10 cm och sandning av sträckor till året runt boende av kommunen.
Föreningen får vägbidrag för att underhålla sträckan Duseskär-Jorehed (från vägen till hamnen).
Inom området gäller högsta tillåtna hastighet 20 km/h. Även mopeder, cyklar och andra fordon ombeds framföras försiktigt med hänsyn till barn och promenerande. Mellan perioden ca 15 juni och 15 augusti förekommer farthinder på vissa sträckor. Alla boende uppmanas informera besökande och gäster att respektera tillåtna hastighet.
Stigar & Grönområden Områdets stigar och gångvägar används flitigt och underhålls av medlemmarna framför allt på de gemensamma städ och arbetsdagarna. Badplatsen rustas inför varje säsong med ny sand och iläggning av badbryggan. De för området så karakteristiska bergsknallarna hålls så gott det går rena från sly och högväxande träd. Det är inte tillåtet att fälla träd i allmänna områden innan man har fått ett godkännande från styrelsen.
Vatten & Avlopp Föreningens fastigheter får sin vattenförsörjning genom föreningens pumphus och vattenanläggning. Vattenmästaren sköter skötsel och drift med regelbunden tillsyn och provtagning för tjänligt och godkänt vatten.
Vid torra somrar uppmanas alla inom området att vara återhållsamma med vattnet och undvika onödig bevattning av gräsmattor etc. samt undvika biltvätt i de fall dagvattnet går orenat ut i naturen.
Sopor & Avfall Tanums kommun ansvarar genom kommunägda företaget Rambo för hämtning av hushållsavfall. Rambo återvinningscentraler finns i Hamburgsund och Tyft Tanumshede. För information om hämtning och öppettider se www.rambo.se
Elnät Elnätsleverantör är Fortum / Elevio se www.tanum.se
Fiber & Bredband Fiberoptik är framdragen till området. Se mer infomation under fliket Området/Fiber.
Jore Udde
Joreudde.se